Çfarë është skautimi dhe sa i rëndësishëm është ky rol në futbollin modern?

Me modernizimin dhe globalizimin e futbollit dhe ekonomisë së klubeve të futbollit, scouting është rritur në rritje dhe rëndësi te madhe.

Konkurrenca për kërkimin e talenteve të rinj është jashtëzakonisht nje pune e rendesishme dhe shume e veçante. Edhe pse është e vështirë të përcaktosh mbizotërimin e zbuluesve në futbollin modern, dëshmitë e vazhdueshme të madhësisë së tij janë lehtësisht të arritshme.

Skautet e futbollit luajnë një rol kyç në identifikimin e talenteve për klubet profesionale.

“Scouting professional” është procesi i identifikimit të lojtarëve të talentuar që tashmë janë duke luajtur në një nivel të lartë. Skautet profesionistë janë përgjegjës për identifikimin e lojtarëve që kanë mundësi të ndikojnë në nivelin profesional dhe rekrutimin e tyre për klubet e tyre.

Skautët mund të përparojnë për t’u bërë kryeinspektorë, drejtorë zbulues ose drejtues të përgjithshëm, përgjegjës për mbikëqyrjen e departamentit të zbulimit dhe marrjen e vendimeve ekzekutive për ekipin.

Si eshte puna e nje skauti profesional ne nje ekip futbolli?

Skautët gjithashtu mund të punojnë për nivele të ndryshme të futbollit, që nga zhvillimi i të rinjve e deri te ligat profesionale. Puna në një nivel jo-ligë ose gjysmë-profesional mund t’u ofrojë skautuesve përvojë të çmuar dhe ekspozim ndaj lojës, duke çuar në më shumë mundësi poshtë vijës.

Skautët shpesh punojnë për ekipet, profesioniste të futbollit, por mund të punojnë edhe për ekipe amatore ose gjysmë-profesionale. Një skaut duhet të jetë në gjendje të identifikojë lojtarët potencialë që mund të mos jenë vënë re nga skautët apo ekipet e tjera. Ata gjithashtu duhet të jenë në gjendje të vlerësojnë potencialin e një lojtari dhe të përcaktojnë nëse do të ishin një përshtatje e mirë për ekipin.

Si nje skaut profesionist arrin qe te identifikoj nje talent futbolli apo nje identifikim te nje lojtari qe munde te luaj ne nivele te larta profesionale?

Kur zbulojnë lojtarët që përdorin mjetet e analizës së të dhënave, zbuluesit kërkojnë disa metrike të performancës si golat e shënuar, asistimet dhe goditjet e suksesshme. Ata gjithashtu vlerësojnë potencialin e një lojtari duke analizuar moshën, përvojën dhe trajektoren e tyre të zhvillimit. Skautët mund të përdorin një sistem vlerësimi për të vlerësuar lojtarët bazuar në metriket e tyre të performancës dhe vizionin e secilit lojtare ne poziten qe luajne ku per secilen pozite qe luan futbollisti jan parapar parametra apo kriteriume qe duhet te posedoje nje futbollist si psh,

Qendermbrojtes – Gjatsi, Peshe, Perdorimi i te dy kembeve Markim i kundershtarit, Pasime te gjata dhe te shkurta, ana defanzive, Lidership i skuadres, dhe komunikues i ekipit.

Winger Back- Shpejtesi, Qendrueshmeri, Udheheqje te topit, levzije ne hapsire, nderhyrje me top, Markimi i lojtarit, levizje pa top,

Mesfushor – Qendrueshmeri (Force) Nderhyrje me top, Markazhimi i topit me trup, Udheheqje e topit, Shpejtesia e kontrollimit te topit, Pressing te kundershtarit, Goditje te topit nga distanca, vizion ne loje, Inteligjenca (IQ), Pozcionimi dhe Qetsimi i intezitetit te lojes ne moment te duhur.

Winger – Dribling, Shpejtesi, Qendrueshmeri, Pasim, Krosim, IQ, Fuqi, Goditje dhe Plasim ne Gol,

Qender sulmues – Gjatesi, Nuhatje te Golit dhe te topit, Markazhim te kundershtarit, IQ, Duele Ajrore, Perdorim te trupit, Simulues…. 

Zbulimi i të dhënave?

Zbulimi i të dhënave është një metodë relativisht e re zbuluese që ka fituar popullaritet në vitet e fundit. Në këtë metodë, skautët përdorin mjetet e analizës së të dhënave për të vlerësuar lojtarët në bazë të të dhënave objektive si statistikat, metriket e performancës dhe raportet zbuluese. Zbulimi i të dhënave u lejon skautuesve  të identifikojnë modelet dhe prirjet në performancën e lojtarëve që mund të mos jenë të dukshme nëpërmjet metodave të zbuluesit fizik apo online.

Sa eshte i sukseshem nje skaut ne staf teknik te nje ekipi profesional apo nivel tjeter futbolli?

Për të qenë i suksesshëm si skautues  futbolli, një person duhet të ketë njohuri të thella për lojën dhe të jetë në gjendje të njohë talentin. Ata gjithashtu duhet të jenë në gjendje të komunikojnë në mënyrë efektive me trajnerët dhe anëtarët e tjerë të ekipit. Një skautues duhet të jetë në gjendje të punojë në mënyrë të pavarur dhe të jetë i gatshëm të udhëtojë gjerësisht për të ndjekur lojrat dhe për të vlerësuar lojtarët.

Head of Scouting:

Imerovski Muhedin

Leave a Reply